Resepi#2
18 Mac 2011 | 1:30 PG | 0 comments
Nasi Dagang..!! Meleleh airliur den!
Bahan-bahan:
5 cawan beras nasi dagang ATAU
3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil - dihiris halus
6 ulas bawang putih - dihiris halus
1½ inci halia - dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa
5 cawan beras nasi dagang ATAU
3 cawan beras pulut + 2 cawan beras biasa
2 cawan santan pekat
4 cawan santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bawang merah kecil - dihiris halus
6 ulas bawang putih - dihiris halus
1½ inci halia - dihiris halus (seperti batang mancis)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya:-
Didihkan air didalam periuk kukusan Gaul beras dan santan cair
dengan sedikit gula dan garam. Alaskan kukusan dengan kain kapas yang
bersih (seelok-eloknya dua inci melebihi paras bekas pengukus. Masukkan
beras yang sudah bersantan kedalam pengukus dan kukus sehingga beras
masak.
Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat dengan memasukannya sedikit demi sedikit, bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Hidang panas-panas bersama kuah gulai dan sambal kelapa.
Gulai ikan tongkol untuk nasi dagang
Bahan A
2 ekor ikan tongkol sederhana besar
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
1 sudu makan garam
1 sudu teh gula
Air untuk merebus - sekadar menutup ikan, lebihkan seinci
Bahan B
Santan pekat dari satu biji kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (pilihan jika suka pedas)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan cili (jika guna). Masak sehingga keluar minyak.
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan seekor untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih.
Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Bila mendidih masukkan gula merah, garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor). Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
Sambal kelapa untuk Nasi Dagang
Bahan-bahan:
Kelapa parut (sebiji), digoreng tanpa minyak sehingga perang
4 sudu makan gula kabung (manisan)
ikan tongkol rebus, ambil isinya sahaja
Cara penyediaan:
Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya.
Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa. Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.
Keluarkan beras yang sudah masak, masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Semasa masih panas panas, gaul rata-rata dengan santan pekat dengan memasukannya sedikit demi sedikit, bawang merah, bawang putih, halia dan halba. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Hidang panas-panas bersama kuah gulai dan sambal kelapa.
Gulai ikan tongkol untuk nasi dagang
Bahan A
2 ekor ikan tongkol sederhana besar
5 keping asam gelugor
2 inci halia, ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
1 sudu makan garam
1 sudu teh gula
Air untuk merebus - sekadar menutup ikan, lebihkan seinci
Bahan B
Santan pekat dari satu biji kelapa
3 keping asam gelugor
5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
4 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
Satu peket rempah kari Adabi, dibuat pes
Satu sudu makan cili boh (pilihan jika suka pedas)
1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
2 sudu makan gula merah/ kabung/ melaka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
Rebus bahan A sehingga masak, dan renihkan selama setengah jam, kemudian ambil ikan sahaja dan ketepikan.
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang, bawang putih dan halia, sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan cili (jika guna). Masak sehingga keluar minyak.
Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan seekor untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih.
Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Bila mendidih masukkan gula merah, garam dan sesuaikan rasanya (kalau sudah masam, keluarkan asam gelugor). Biarkan renih selama 15 minit sebelum dihidangkan bersama nasi dagang.
Sambal kelapa untuk Nasi Dagang
Bahan-bahan:
Kelapa parut (sebiji), digoreng tanpa minyak sehingga perang
4 sudu makan gula kabung (manisan)
ikan tongkol rebus, ambil isinya sahaja
Cara penyediaan:
Tumbuk semua bahan-bahan sedikit demi sedikit. Pastikan kelapa tidak pecah minyaknya. Kalau tidak suka terlalu manis boleh kurangkan gulanya.
Hidangkan nasi dagang dengan gulai ikan tongkol dan sambal kelapa. Boleh juga dimakan dengan sambal tumis dan acar timun.